Hoe krijgen we de jeugd weer aan het lezen en zorgen we voor een betere geletterdheid van jongeren? Uit het PISA onderzoek van 2018 bleek dat het slecht gesteld is met het leesplezier van jongeren in Nederland. Daarom heeft de gemeente Eindhoven partijen samengebracht in een Leesoffensief om te werken aan de leesmotivatie. We spraken met Nicole Schilders, projectleider Jeugd en Educatie van de Bibliotheek Eindhoven én van het Leesoffensief Eindhoven.
Bibliotheek Eindhoven merkte dat leerkrachten het lastig vinden om tussen al het aanbod in de bibliotheek juist de goede en geschikte boeken te kiezen voor leerlingen die niet graag lezen of er moeite mee hebben. Dit is juist een doelgroep bij wie leesplezier snel daalt als zij moeite ervaren. Om leerkrachten beter van dienst te zijn ontwikkelden ze een 'kist vol leesplezier'. Mediacoaches Annely Kesseleer en Femke de Keijzer vertellen hoe de kist leerlingen prikkelt en leerkrachten inspireert.
De leesvaardigheid van Nederlandse kinderen holt achteruit. Een kwart van de 15-jarigen leest zo slecht dat zij het risico lopen laaggeletterd de school te verlaten. Hoe kunnen we samen zorgen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren in Eindhoven en Waalre? Maandag 11 januari 2021 vond in de Bibliotheek Eindhoven de digitale bijeenkomst 'Samen voor Lees! Een oproep tot een leesoffensief' plaats. Onderwijsexpert Kees Broekhof (Sardes) en taalexpert Joanneke Prenger (SLO) gingen met ons op zoek naar antwoord op de vraag hoe we samen kunnen zorgen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren en hoe we het plezier in lezen terug kunnen brengen.