Zomerlezen - Hoe stimuleer je als bibliotheek lezen in de vakantie?

Gepubliceerd op: 10 april 2024 08:11

Lekker in de zon, boekje erbij en lezen maar. Voor jou klinkt dat wellicht als de ideale vakantie, maar helaas zien we dat beeld steeds minder terug komen. Zeker voor kinderen kan dit gevolgen hebben op hun leesvaardigheid. Wanneer ze in een zomervakantie 6 weken niet lezen, lopen ze namelijk het risico om een leesniveau achteruit te gaan. In de volgende groep of leerjaar wordt een hoger niveau van hen verwacht, terwijl ze hier dan vaak niet klaar voor zijn. Als bibliotheek kun je hier (samen met de school) een verschil in maken. Daarom hebben we hieronder allerlei middelen verzamelt, die jij kunt inzetten.

Heb jij als bibliotheek ook iets moois ontwikkeld, en wil je dit met andere bibliotheken delen? Stuur ons dan vooral een bericht via info@leesoffensiefbrabant.nl.

Vakantieplezierboek Leesoffensief Eindhoven – Groep 1/2 & 3/4

Ken je die leuke vakantie doeboeken van vroeger die je tijdens de vakantie van voor tot achter invulde? Met deze doeboeken stimuleer je kinderen om met taal bezig te blijven in de vakantie. Daarom ontwikkelde het Leesoffensief Eindhoven doeboeken voor groep 1/2 en 3/4.
Dit delen ze graag met andere Brabantse bibliotheken. Wil jij een variant hebben voor jouw eigen bibliotheek? Laat hen dit dan zo snel mogelijk weten en lever vóór 17 mei de volgende 3 documenten aan.:

Stuur een eigen tekst mee die voorin in de colofon geplaatst kan worden
Stuur een lijst mee van activiteiten in de eigen regio; deze wordt op een pagina achterin geplaatst.
De kaft achterop kan voorzien worden van een eigen coupon. Wil je hier gebruik van maken, lever dan hiervoor ook tekst aan.
De vormgeving, opzet en alle andere pagina’s blijven hetzelfde.

Door samen gebruik te maken van één magazine (waarbij de inhoud slechts op kleine stukken verschilt), kunnen de kosten voor het ontwerp en drukken gedeeld worden.

Bij interesse kun je contact opnemen met Nicole Schilders: N.Schilders@bibliotheekeindhoven.nl

De doeboeken van 2023 zijn hier te downloaden:

Vakantieplezierboek groep 1-2

Vakantieplezierboek groep 3-4

Vakantielezen - Groep 3 en 4

Ook dit jaar ontwikkelen Biblionet en KB weer een programma voor vakantielezen in de zomer. Zij richten zich op groep 3 en 4, want wanneer je net begint te lezen, is het des te belangrijker om dit te blijven oefenen.

In het programma worden kinderen gestimuleerd om samen op reis te gaan in de wereld die achter boeken schuilt. De aftrap hiervan gebeurt op school, waar ze in de klas de eerste video’s samen bekijken. Ze krijgen hier een paspoort mee, waarmee ze in de vakantie kunnen verdergaan met het programma. De YouTubevideo’s blijven hierin ondersteunen.

In de video’s wordt elke week een land bezocht. Aan het einde van de uitzending wordt er een verhaal voorgelezen. Door goed te luisteren, kunnen de kinderen in deze verhalen wekelijks een geheime hint vinden. Daarnaast worden de kinderen uitgenodigd om bij elk land een verhaal of boek te lezen. Het resultaat houden ze bij in hun paspoort en kunnen ze na de vakantie op school laten zien.

Meer informatie over dit programma vind je in Biebtobieb:

2024 - Vakantielezen - Biebtobieb

Biebboys zomerchallenge - Groep 5 t/m 8

Ga je liever aan de slag met een oudere doelgroep? Hiervoor hebben de BiebBoys weer een mooie expeditie ontwikkeld. Dit jaar gaan ze op spionnen expeditie. De grootste vijand van de BiebBoys, de Antilezer, laat met zijn nieuwe uitvinding boeken verdwijnen. Het is aan de BiebBoys om dit te stoppen. Daar kunnen de BiebBoys wel wat hulp bij gebruiken.

De Grote BiebBoys Zomerchallenge start ook dit jaar weer in de klas. Leerkrachten kijken samen met hun leerlingen naar de video van de BiebBoys. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met het bijbehorende lespakket. Alle leerlingen krijgen daarna het BiebBoys Expeditieboek mee naar huis. Dit staat vol met toffe challenges, puzzels, weetjes en boekentips. Zo kunnen de kinderen de BiebBoys helpen de Anti-lezer te stoppen.

En daar blijft het niet bij, er komt ook een toffe BiebBoys giveaway die leerlingen exclusief kunnen ophalen in de bibliotheek. Daarnaast krijgen de kinderen toegang tot online boeken via de QR-codes in het Expeditieboek. Zo worden de leerlingen gestimuleerd om deze zomer weer door te lezen. Uitgerust met de Grote BiebBoys Zomerchallenge hoeft niemand zich te vervelen!

Je kunt je als bibliotheek aanmelden via doemee@biebboys.nl. Je ontvangt dan de digitale toolkit voor de promotie richting de scholen. Let op: Voor dit programma geldt een uiterste besteldatum van 30 april. Je moet voor deze datum aangeven hoeveel klassen er meedoen van een school.

Meer informatie

Zomerlezen – Onderbouw + Bovenbouw

En dan hebben we ook nog… De zomer-lees-reis en zomer-lees-expeditie. Deze eerder ontwikkelde doebladen van Cubiss zijn nog altijd in te zetten bij een nieuwe groep leerlingen. Er zijn twee doebladen beschikbaar: een doeblad voor de onderbouw (Zomer-Lees-Reis) en een doeblad voor de bovenbouw (Zomer-Lees-Expeditie).


Het doeblad is A3 formaat, dubbelzijdig bedrukt, met de uitdaging om tijdens de zomervakantie 5 boeken te lezen. Op de binnenkant is een landkaart afgebeeld waarin de 5 gelezen boeken genoteerd en beoordeeld kunnen worden. Onderweg komen de kinderen puzzels, raadsels en boektitels in geheimschrift tegen.

Download Zomer-Lees-Reis of Zomer-Lees-Reis met snijtekens (onderbouw).
Download Zomer-Lees-Expeditie of Zomer-Lees-expeditie met snijtekens (bovenbouw).

Instructies leerkrachten

Er is een bewerkbare instructie voor het onderwijs, met tips voor het introduceren van de twee doebladen.

Download de instructie onderwijs.

Ouderbrieven

Er zijn twee ouderbrieven beschikbaar en een display voor in de bibliotheekvestiging.

Het gaat om een bewerkbare ouderbrief, A4 Word formaat, met een opgemaakt header en voorbeeldtekst. Twee varianten: voor de onder- en de bovenbouw. Het document kan ook gebruikt worden voor een display in de bibliotheekvestiging als er wordt gekozen om de doebladen in de bibliotheek in te zetten.

Download voorbeeld Ouderbrief Zomer-Lees-Reis (onderbouw).
Download voorbeeld Ouderbrief Zomer-Lees-Expeditie (bovenbouw).

Beeldmateriaal

We delen graag de headers met je, je kunt deze in allerlei uitingen gebruiken.

Download de header Zomer-Lees-Reis (onderbouw)
Download de header Zomer-Lees-Expeditie (bovenbouw)

Nog wat extra tips

De jonge doelgroep gaat vooral lezen als ze zien dat hun ouders, docenten en andere voorbeeldfiguren dit ook doen. De zomer is dus een uitgelezen moment om ook een actie voor docenten en/of ouders te starten.
Voorbeelden:

  • Laat hen bij hun abonnement een boek lenen voor de hele vakantieperiode en geef hen een verassingsboek mee
  • Maak het laagdrempelig om voor de vakantie een abonnement af te sluiten, waarbij ze erna kunnen kiezen of ze dit met een jaar verlengen. Of laat ze eenmalig voor de zomerperiode volwassen boeken lenen op het abonnement van hun zoon/dochter
  • Zet in je communicatie in op de perfecte leesboeken voor de zomer