Aftrap Wij doen mee(r)

Donderdag 22 april 2021

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Donderdag 22 april was de aftrap van de samenwerking Leesoffensief Brabant (LOB). Een ochtend waarop meer dan 180 directeuren, bestuurders en managers van Brabantse bibliotheken, kinderopvang, basisscholen, middelbare scholen, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs, wethouders en ambtenaren van de provincie Noord-Brabant (digitaal) bij elkaar kwamen.

Tijdens de aftrap kwamen sprekers aan het woord over de nut en noodzaak van het Leesoffensief.  

 • Wil van Pinxteren, gedeputeerde Vrije tijd, cultuur, sport, bestuur en veiligheid van de provincie Noord-Brabant:
  “Voel jij je prettig als een laaggeletterde verzorgende naast je bed staat, die niet goed kan lezen wat er met jou aan de hand is? Dat wil je niet. Het is van groot belang om met elkaar bij iedereen in heel Nederland de leesvaardigheid op orde te brengen. Het is een skill die je moet beheersen om in het werkveld actief te zijn. Daarnaast moet je het ook onderhouden.” 
 • Schrijver Wim Daniëls:
  “In plaats van de avondklok moet er een leesklok komen. Ik heb zojuist besloten dat ik over de leesklok een boek ga schrijven” 
 • Gerlien van Dalen, directeur Stichting Lezen en voorzitter van de Leescoalitie:
  “Iedere euro die je nu in de leesbevordering van een kind stopt, verdubbelt qua waarde, omdat het kind zich later beter kan redden." 
 • Karin Westerbeek, raadsadviseur Onderwijsraad:
  “De leraren hebben een kerntaak: ze moeten goed lessen kunnen voorbereiden en goed kunnen evalueren. Zorg voor externen die de leraar ondersteunen. Leesconsulenten van de bibliotheek kunnen hierbij helpen.” 
 • Geke van Velsen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:
  “Het is belangrijk dat er in het nieuwe regeerakkoord aandacht komt voor laaggeletterdheid.” 
 • Dilek Odabasi, wethouder gemeente Waalwijk:
  “Leesplezier is een basisbehoefte. Het moet onderdeel van je leven zijn, van je welzijn.” 
 • Wietske van Kilsdonk, bibliothecaris bij NOBB:
  “Taalontwikkeling van jonge kinderen (0-6 jaar) is enorm belangrijk. Achterstanden haal je niet meer in. Ouders leggen in deze leeftijdscategorie het meeste gewicht in de schaal. Dus die moet je zien te bereiken.” 
 • Sam Wolfs, Brabantse winnares Nationale Voorleeswedstrijd:
  “Lezen is leuk als je wordt meegenomen in het verhaal, dat je niet meer naar letters aan het kijken bent, maar dat je beelden in je hoofd ziet.” 

De aftrap bood aangesloten partners en geïnteresseerden inzichten over leesbevordering en de waarde van geletterdheid, gaf het gelegenheid om ketenpartners (digitaal) te ontmoeten en werd er volop inspiratie opgedaan op het gebied van leesbevordering en leesplezier.